Pojmenujme hvězdu

4.6.2019
Citace:
http://www.avcr.cz/.content/galerie-souboru/tiskove-zpravy/2019/Pojmenuj-exoplanetu-AV-CR-a-IAU.docx
Zdroj
Mapa souhvězdí Rysa s vyznačenou polohou hvězdy XO-5.

Kdokoli může navrhnout pojmenování hvězdy a její exoplanety na webovém formuláři. Mezinárodní astronomická unie přidělila každému státu jednu z nepojmenovaných soustav (hvězda a planeta), aby ji pojmenoval. K 1.prosinci 2018 bylo známo 3.903 exoplanet v 2.909 soustavách. I když některé z nich již jméno mají, na každý stát se dostalo. Plný text tiskové zprávy AV ČR najdeme zde. Na obrázku vidíme mapu souhvězdí Rysa s vyznačenou polohou hvězdy s katalogovým označením XO-5, kterou Česko pojmenuje.

Hypotetická vizualizace planety XO-5b, obr. NASA.Exoplaneta XO-5b, která hvězdu XO-5 obíhá, je plynný obr o málo větší než Jupiter. Ke své Slunci podobné mateřské hvězdě XO-5 je podstatně blíže než Země ke Slunci. Stihne ji oběhnout za 4,2 pozemského dne, tedy pěkný fofr. Na obrázku NASA vidíme hypotetickou vizualizaci. Návrhy lze podávat do 30.září 2019. Poté odborná porota složená z astronomů, filologů a vědeckých novinářů vybere finalisty. Vítěze určí veřejnost hlasováním. Nové názvy exoplanet vyhlásí Mezinárodní astronomická unie v prosinci.

Domnívám se, že pro nás je favoritem Cimrman. Je nejvyšší čas umístit na oblohu zneuznaného genia, kterému nebylo administrativně dovoleno stát se největším Čechem. A mytickými postavami se obloha jen hemží.

Pojmenuj exoplanetu

Vaclav Ourednik 8.6.2019: Planetka Jaracimrman na obloze již existuje a obíhá mezi Marsem a Jupiterem.

25.12.2019: Podle výsledků soutěže ponese hvězda XO-5 jméno Absolutno a exoplaneta XO-5b bude Makropulos. Plný text tiskové zprávy AV ČR najdeme zde

 
Odeslat komentář k článku "Pojmenujme hvězdu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Pojmenujme hvězdu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace